Фірма режисера «Слуги народу» Кірющенка отримала контрактів на 750 млн гривень на продаж електроенергії, — Bihus.Info

Компанія «Ел-енерго» була створена ще у вересні 2022 року, проте до приходу в серпні 2023-го нових власників — Олексія Кірющенка та його бізнес-партнера — діяльності не вела.

Режисер і сценарист серіалу «Слуга народу» Олексій Кірющенко став співвласником компанії «Ел-енерго», після чого фірма почала отримувати замовлення на постачання електроенергії від комунальних підприємств та державних структур. Зокрема, з жовтня 2023 року по травень 2024-го компанія уклала 12 контрактів на понад 750 млн гривень (сума враховує зміни до угод станом на 10.05.2024). 

Про це йдеться в  розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти з’ясували, що в серпні 2023 року Кірющенко, який раніше співпрацював із проєктами студії «Квартал 95», увійшов до компанії «Ел-енерго» (отримав частку 49%). Його партнером по бізнесу став Олександр Хандрига (51%). Основний вид діяльності «Ел-енерго» — торгівля електроенергією. Сама фірма була створена ще  у вересні 2022-го, ліцензію на постачання електроенергії отримала в листопаді того ж року. Проте до приходу нових власників діяльності не вела.

Після зміни власників компанія почала отримувати бюджетні замовлення, повідомляють розслідувачі Bihus.Info. Загалом до квітня 2024-го встигла укласти 12 контрактів на постачання електроенергії комунальним підприємствам та державним структурам. Загальна сума замовлень — 774 млн гривень (вартість з урахуванням змін до контрактів станом на 10.05.2024). Більшість угод укладені до кінця року, тому ціна та обсяги постачання ще можуть бути змінені.

Наразі найбільша угода, за інформацією журналістів, укладена з КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради. Згідно з останніми змінами до контракту, вартість угоди — 521 млн гривень. Строк виконання — до кінця року.

Журналісти Bihus.Info запитали в Кірющенка про його новий електробізнес, але режисер відмовився з ними спілкуватися. На пряме запитання про компанію «Ел-енерго» та її контракти Кірющенко спочатку заявив, що не розуміє, про що мова. Потім — що він не Кірющенко взагалі. «І, врешті-решт, розмова звелась до образ редакції Bihus.Info і  журналістки», — повідомляє видання.

Олексій Кірющенко народився в Україні, але довго жив і працював у Росії. В Україні він, зокрема, співпрацював з проєктами студії «Квартал 95» (серіали «Свати», «Папік», «Слуга народу»). Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах у 2019-му Кірющенко долучався до розробки концепції нового телеканалу для окупованих територій «Дім», був членом Наглядової ради Українського культурного фонду, входив до складу комісії, що обирала кінопроєкти для державного фінансування. У вересні 2023-го разом з продюсером Артемом Колюбаєвим (колишній бізнес-партнер з кіновиробництва голови Офісу президента Андрія Єрмака) став співвласником компанії-виробника БПЛА Culver. Обидва отримали в компаніях, які входять в Culver, по 5%. 

Детальніше про його діяльність читайте в публікації Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?