38 років з дня однієї з найстрашніших катастроф людства – аварії на Чорнобильській АЕС (ВІДЕО)

Слова моторошної розмови диспетчерів ЧАЕС, що означали початок однієї з найстрашніших техногенних катастроф в історії людства. Цього дня 38 років тому на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух. Цей день зробив місто Прип’ять зоною відчуження і розділив життя людей на «до і «після».

У 1986 році радянська влада робила все можливе, щоб приховати наслідки трагедії. Лише через 2 дні після вибуху в головній програмі СРСР «Врємя» офіційно повідомили про аварію на ЧАЕС.

Житомирщина стала одним з найбільш постраждалих регіонів, що опинилася в зоні підвищеного радіоактивного забруднення. А майже 300 ліквідаторів з нашої області стали одними з перших, хто виїхав на місце катастрофи. Ці люди, щоб врятувати інших, пожертвували найголовнішим – своїм здоров’ям та життям.

Сьогодні у Житомирі вшанували подвиги ліквідаторів, які віддали свої життя заради безпеки десятків тисяч людей. Представники влади, ліквідатори та школярі поклали квіти до пам’ятного знаку «Пожежним, які врятували світ».