На Житомирщині судитимуть двох депутатів та посадовця апарату сільради, яких викрили на закупівлях генераторів із подвійною накруткою

Джерело: subota.online

На Житомирщині скеровано до суду обвинувальний акт щодо депутата-колишнього виконуючого обов’язки сільського голови, депутатки та посадовця апарату сільради, викритих Службою безпеки на організації мільйонної схеми розтрати коштів громади під час закупівель джерел резервного живлення.

Про це повідомляє Управління СБ України в Житомирській області.

За даними слідства, загалом на цій схемі спільники збагатилися на майже 2 млн грн.

Про викриття оборудки із грошима територіальної громади Житомирського району правоохоронці повідомляли у травні ц.р. Тоді ж на підставі зібраних доказів було оголошено підозру в.о. сільського голови.

Згодом підозру отримала його «колега по депутатському цеху» – чинна адвокатка.

Нагадаємо, що організатором оборудки є виконуючий обов’язки сільського голови, нині вже відсторонений від займаної посади.

У листопаді-грудні 2022 року посадовець уклав два «прямі» договори із місцевими підприємствами (одне з них належить депутатці цієї ж сільради) про закупівлю одинадцяти генераторів. Сумарна «вартість» обох угод – майже 4,6 млн грн.

Дизельна електрогенераторна установка була оплачена через декілька днів після підписання договору – із півмільйонною переплатою.

Десять генераторів – за удвічі завищеними порівняно із середньоринковими цінами – були профінансовані територіальною громадою у повному обсязі у день підписання угоди, хоча фактично надійшли лише через декілька місяців.

На цій закупівлі спільники «відмили» ще півтора мільйони гривень.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено.

Дії організатора схеми остаточно кваліфіковано як розтрата та заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчинена в умовах воєнного стану, повторно, за попередньою змовою групою осіб, у великому та особливо великому розмірі, тобто за ч.ч.4 і 5 ст.191 Кримінального кодексу України.

Діюча депутатка сільської ради-постачальниця генераторів обвинувачується у заволодінні бюджетними коштами в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі, службовому підробленні та подальшій легалізації незаконно отриманих грошей .

Службове підроблення інкримінується ще одному чиновнику апарату сільради – провідному спеціалісту відділу ЖКГ, який у грудні 2022 року своїм підписом підтвердив отримання на баланс громади джерел живлення.

Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, — 12 років позбавлення волі.

Для забезпечення реального відшкодування завданих обвинуваченими збитків бюджету громади, накладено арешт на їхнє рухоме та нерухоме майно.

Документування схеми здійснили оперативники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва обласної прокуратури