Романів у програмі «Ти як?» здобуває лідерські позиції

Україна стрімко наближається до сумного рубежу в статистиці виміру воєнного часу: зрозуміло, що нам і нашій державі вже незабаром доведеться зустріти і переступити межу відліку першої тисячі воєнних буднів.

Увесь цей час українці демонструють світові приклади впертої незламності та дивовижної стійкості. Проте за цією силою часто приховуються втома, виснаження та моральне напруження, які відчуває кожен з нас. Саме тому так важливо не лише зважати на своє ментальне здоров’я, а й активно долучатися до програм підтримки та реабілітації, які впроваджує держава під егідою Першої леді України Олени Зеленської.

Вже другий рік поспіль жителі Житомирщини (як і всі українці) відзначають Всесвітній день ментального здоров’я в межах заходу «Стійкість одного – стійкість мільйонів». Цього року, якраз 10 жовтня, на заходах, присвячених цьому дню, зібралися саме ті люди, які допомагають своїм землякам-полісянам стати сильнішими на моральному та психологічному рівні. Вони безпосередньо на місцях, в громадах, забезпечують доступ до цих програм підтримки. Саме вони дбають про психічне, або, іншими словами, про ментальне здоров’я жителів області.

Зауважимо, що на Житомирщині ініціатива Олени Зеленської втілюється у життя завдяки злагодженій роботі Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації. Головна роль у роботі цього центру належить першій заступниці голови Житомирської обласної військової адміністрації Наталії Остапченко. Адже саме завдяки її зусиллям та роботі команди під її керівництвом впродовж двох років у Житомирській області вдалося реалізувати дуже багато проєктів для підтримки жителів області.

Наприклад, сьогодні в нашій області працюють 4 центри життєстійкості, які створені для надання допомоги найуразливішим категоріям населення: внутрішньо переміщеним особам, ветеранам російсько-української війни, їхнім сім’ям та дітям. У цих центрах фахівці не просто допомагають подолати стрес – вони проводять індивідуальні та сімейні консультації, групові тренінги, допомагають дітям адаптуватися до нових реалій життя та розвивати навички стресостійкості.

У сфері охорони здоров’я до програми вже приєдналися 47 медичних закладів первинного рівня, які уклали угоди з НСЗУ для надання супроводу та лікування психічних розладів.

Понад 900 медичних працівників, серед яких лікарі первинної ланки та фахівці спеціалізованої медичної допомоги, пройшли спеціалізоване навчання за міжнародною програмою ВООЗ, що дозволяє їм надавати кваліфіковану допомогу людям із психічними розладами.

Завдяки впровадженню інноваційних підходів у сфері медицини в Овруцькій громаді відкрито мобільний реабілітаційний модуль, де проводяться сесії як фізичної, так і психологічної реабілітації. У Брусилівській та Овруцькій громадах створено простори «Дбаю про себе», де всі охочі можуть знайти допомогу та підтримку.

Підтримка ветеранів та членів родин військовослужбовців є окремим, стратегічно важливим напрямом у роботі установ, підприємств та організацій обласного підпорядкування. У руслі допомоги ветеранам на Житомирщині діють 52 ветеранських хаби, де проводяться сесії арттерапії, групові заняття та заходи для соціальної адаптації. На базі обласного медичного центру реабілітації відбуваються майстеркласи «Картина рукою воїна та митця», які сприяють емоційному відновленню та гармонії.

Особливої уваги потребують наші співгромадяни, які у такий нелегкий час отримали статус внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні в області проживає 58 тисяч таких людей, які переїхали до нас зі східних та південних регіонів нашої держави. Для них організовано широкий спектр послуг – від надання соціальної та психологічної підтримки до освітніх та культурних заходів.

Загалом психологічна підтримка в області надається у всіх 66 громадах. В закладах освіти працюють 243 практичні психологи, а на базі інклюзивно-ресурсних центрів діє 28 центрів психологічної підтримки, де діти та їхні батьки отримують кваліфіковану допомогу.

У межах програми «Ти як?» створено спеціальну платформу, яка працює щоденно і цілодобово, надаючи допомогу учням та педагогам. Програма «Ти як?» – це не просто набір послуг чи заходів. За словами голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка, це стратегія, спрямована на створення нової культури турботи про ментальне здоров’я.

Під час урочистостей, які відбулися у Житомирі 10 жовтня 2024 року, нагород та відзнак були удостоєні ті громади, підприємства, служби, яких заслужено визнано найбільш ефективними імплементаторами впровадження Всеукраїнської програми ментального здоровя «Ти як?». Романівська селищна рада відзначена як найкраща громада «Ти як?» у сфері освіти Житомирщини. Нагорода дуже знакова, оскільки саме освітянські органи та відомства Житомирської області виконали найбільші обсяги роботи у ході виконання заходів програми «Ти як?», і конкуренція із визначенням кращих у цій сфері була напрочуд великою. Тим достойнішою видається відзнака для романівчан, яку під час урочистостей отримав заступник Романівського селищного голови Василь Іванович Ходюк.

Наталка Рисіч



Джерело: https://zt.20minut.ua/