Проблема: пенсіонеру з Баранівки відмовили у придбанні квитка для проїзду у житомирському тролейбусі

Подія, що сталася у Житомирі 16 серпня 2024 року, на перший погляд не пов’язана з Романовом чи будь-яким селом Романівської селищної ради. 

Йдеться про ганебний випадок, що стався з пенсіонером із Баранівки, якому відмовили у тому, аби придбати квиток для проїзду у тролейбусі. Літній чоловік, колишній вчитель із міста Баранівки, а тепер пенсіонер приїхав у справах до Житомира. Як водиться, зайшов на Житній ринок, аби купити щось із того, чого немає вдома. А далі пенсіонер із повними пакетами та важкою сумкою попрямував до тролейбусної зупинки, аби доїхати до автовокзалу і вже звідти добиратися додому. Однак тут на колишнього педагога чекала невдача. У тролейбусі, виявляється, не приймають готівкових грошей за проїзд. Житомиряни вже знають, що із 1 липня оплатити проїзд у трамваї і тролейбусі можна за допомогою спеціальної картки, яку виготовляють на вулиці Театральній. За проїзд у житомирському електричному транспорті можна сплатити ще й будь-якою банківською карткою, на яку реагує встановлений у салоні тролейбуса чи трамвая валідатор. А ось у ситуації, коли потенційний пасажир має при собі лише готівкові кошти, а картку житомирянина чи банківську картку, скажімо, із собою не взяв, за проїзд заплатити можна через встановлений десь на якійсь зупинці паркомат, який видає одноразовий квиток.

Всього цього прибулий до Житомира пенсіонер із Баранівки не знав і, можливо, й не міг знати. Тому, окрім грошей, універсального еквівалента, за який можна купити чи придбати абсолютно все, із собою до Житомира він нічого не взяв. У тролейбусі грошей за проїзд у пенсіонера не взяли, бо не могли цього зробити. Очевидно пенсіонерові ще й натякнули (а можливо, гучно нагадали), аби він покинув салон транспорту. Ось так чоловік, який прибув у гості до обласного центру, змушений був крокувати вулицею Київською аж до автовокзалу. Звісно ж, із усім тим товарним вантажем, який придбав на Житньому ринку. Звісно ж, із прокльонами і лайками на адресу влади обласного центру, яка ухвалює рішення, що не кореспондуються із законодавством та Конституцією України. Адже хто б і що не казав про сучасні цифрові технології, про сучасний транспортний сервіс за допомогою карток, але пасажир має абсолютне право сплатити за проїзд ще й готівкою. У ситуації, яка сталася у Житомирі 16 серпня, коли жителя міста Баранівки, по суті, позбавили можливості скористатися електротранспортом, була вчинена низка порушень права людини на вільний вибір способу пересування у країні. Мало того, що пенсіонер із Баранівки, прибувши до Житомира, перетворюється на пенсіонера другого сорту порівняно із жителями обласного центру і не має права на пільги у транспорті, але створена і запроваджена у Житомирі система оплати за проїзд у міському електротранспорті ще й брутально порушує права не лише житомирян, а ще й будь-якого гостя Житомира. Хоча б тим, що він не знає і знати не може усіх особливостей оплати проїзду у місцевому комунальному електротранспорті.

Ця історія запропонована нашому читачеві із Романівської селищної ради не лише для того, аби поспівчувати пенсіонеру із Баранівки. Адже завтра будь-хто із пенсіонерів Романова, Годихи, Гордіївки чи будь-якого іншого села нашої громади, також потрапивши до Житомира, матиме купу клопотів та незручностей на кшталт пошуку автомата для оплати разового квитка чи пошуку маршрутки, де, на відміну від міського електротранспорту, готівку як оплату за проїзд ще ніхто не скасував. Виявляється, на щастя для пасажирів, які не знають про валідатор, які не мають картки житомирянина, але які змушені їздити у справах до установ, розташованих в обласному центрі. До речі, своє слово на адресу Житомирської міської ради, яка відповідає за дотримання конституційних прав людей на території обласного центру, у випадку, що стався 16 серпня 2024 року, мали б сказати депутати Баранівської міської ради. Адже права якраз члена їхньої громади того дня були брутально порушені через недолугі рішення влади міста Житомира. Ну а загалом на адресу житомирських властей у вищезгаданій ситуації мав би відреагувати і сам уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Якраз напередодні ганебного факту, що стався з пенсіонером із Баранівки у салоні житомирського тролейбуса, він побував 15 серпня у Житомирі, де презентував щойно призначеного свого помічника у Житомирській області Юрія Погодицького. До речі, офіс захисника прав людини на Житомирщині розташований в обласному центрі за адресою: площа Польова, 6а (приміщення «прозорого офісу» або ж приміщення колишньої Корольовської районної ради). Так що терпіти сваволю місцевого феодального самоврядування далі просто не можна. Бо це, як не крути, але – ганьба!

Віктор Першко



Джерело: https://zt.20minut.ua/