Болгарського журналіста Христо Грозєва у Відні охороняють спецзагони через загрозу вбивства шпигунами Кремля, — WSJ

Джерело: detector.media
За інформацією видання, під час відвідин своїх родичів у Відні журналіст-розслідувач отримує ступінь державного захисту, "який може змагатися із захистом канцлера Австрії".

Віденський будинок болгарського журналіста Христо Грозєва, який є одним з авторів розслідування про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, охороняють австрійські спецназівці з автоматами. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal “Відень стає центром російського шпигунства”. 

–  повідомляє WSJ. 

За інформацією видання,  два роки тому Грозєв отримав від австрійської розвідки та правоохоронних органів США попередження про те, що його планують вбити шпигуни Кремля.

Проживши з родиною 20 років в Австрії, журналіст був змушений перебратись до США. З 2023 року він живе там, однак іноді приїздить до Відня, щоби відвідати родичів, які там залишились.

, – йдеться у матеріалі WSJ.  

У публікації розповідається, що Відень став . За даними розвідки, з початку повномасштабної війни Росії проти України в Австрії з’явились десятки російських шпигунів:

WSJ пише про те, що Відень . 

Росіян у Відні підозрюють, зок4рема, у допомозі з відстеженням постачань зброї в Україну та у вбивстві російського льотчика-перебіжчика Максима Кузьмінова. Неназваний представник розвідки розповів виданню, що Росія відправляє великі обсяги готівки машинами у сусідні країни – такі, як Литва. Звідти гроші переправляють до Європи, часто — дипломатичною поштою, яку не мають права перевіряти поліціцейські.

Росія відновлює шпигунську мережу, вербуючи цивільних, злочинців, хакерів і приватних детективів, повідомляє WSJ. Офіцер європейської розвідки порівняв розвідку РФ з восьминогом, “голова якого — у Центральній Європі”.

Нагадаємо, наприкінці березня в Австрії затримали австрійського контррозвідника Еґісто Отта, який, імовірно, працював на Росію та надав віденську адресу журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва.

У лютому 2023 року журналіст-розслідувач, керівник проєкту Bellingcat Христо Грозєв був змушений переїхати з Австрії, де прожив майже 20 років, через імовірну загрозу з боку російських спецслужб. Джерела в розвідці попередили його, що повертатися до Австрії небезпечно.

26 грудня 2022-го МЗС Росії оголосило Христо Грозєва у федеральний розшук . Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме, не зазначено. У квітні 2023-го в Росії заочно заарештували Христо Грозєва на два місяці.

Раніше Bellingcat публікував матеріали на резонансні теми, що стосуються Росії: про причетність російської влади до збиття «боїнга» рейсу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи та письменника Дмитра Бикова, про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального тощо.