СБУ офіційно заперечила, що надавала охорону власнику телеграм-каналу «Джокер»

Джерело: detector.media
Служба безпеки також додала, що особа, яка спостерігала за журналістами hromadske і «відрекомендувалась співробітником СБУ Андрієм», не має жодного відношення до спецслужби.

Служба безпеки України офіційно заперечила інформацію, опубліковану в матеріалі hromadske, нібито спецслужба надавала особисту охорону власнику телеграм-каналу «Джокер» Роману Кравцю. Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі СБУ.

«», — йдеться у заяві СБУ, наданій «ДМ».

Спецслужба стверджує, що використана журналістами фраза «» є такою, що дискредитує голову СБУ.

Служба безпеки додала також, що особа, вказана в сюжеті як охоронець і яка нібито «відрекомендувалась співробітником СБУ Андрієм», за вже встановленими СБУ даними, не має жодного відношення до Служби безпеки України.

СБУ зауважила також, що хоча журналісти hromadske розмовляли з охоронцем, який «представився співробітником СБУ Андрієм», ще 8 травня, проте звернулися по офіційний коментар до СБУ лише 24 червня, менш ніж за дві години до публікації матеріалу. «На наше переконання, такі підходи не сприяють об’єктивному висвітленню інформації та не відповідають принципу фактчекінгу під час підготовки журналістських розслідувань», — заявили в СБУ.

Нагадаємо, напередодні hromadske опублікувало розслідування, в якому встановило, що власник телеграм-каналу «Джокер» Роман Кравець комунікує з Офісом президента, а працівники ОП розміщували матеріали на його каналі. Сам Роман Кравець стверджує, що продав телеграм-канал два роки тому за 2 мільйони доларів «невідомо кому», але не надає цьому доказів.

Журналісти також зафіксували, як Кравця супроводжували щонайменше чотири охоронці. За словами одного з джерел hromadske, сам Кравець наявність у себе охорони пояснював «подарунком [голови СБУ Василя] Малюка». Роман Кравець повідомив редакції, що його охорона приватна, проте не надав hromadske договору з охоронною компанією. hromadske направило запити до СБУ й УДО, щоб з’ясувати, чи надавали вони охорону власнику телеграм-каналу.

Крім того, через тиждень після початку стеження журналістів hromadske під будинком, де проживає Кравець, з’явилися підозрілі машини з чоловіками всередині, які спостерігали за журналістами. Один із них підійшов до журналіста, відрекомендувався співробітником СБУ Андрієм і попросив не хвилюватися, адже «у нас своя робота, а у вас своя».

  • Ще в березні видання «Forbes Україна» з посиланням на власні джерела в Офісі президента та Бюро економічної безпеки повідомило, що адміністратором анонімного телеграм-каналу «Джокер» може бути член партії «Слуга народу» Роман Кравець, який у 2019 році не пройшов до парламенту.

    Джерела «Детектора медіа» також підтверджують, що телеграм-канал «Джокер» адмініструє саме Кравець. 

    Телеграм-канал «Джокер» заявляв, що був акредитований на  підсумкову пресконференцію президента України Володимира Зеленського, яка відбулась 19 грудня 2023 року.  Окрім «Джокера», про акредитацію також заявляли «Труха», «Вертикаль», «Украина Сейчас». 

    Прессекретар президента Сергій Никифоров у коментарі «Детектору медіа» сказав, що анонімні телеграм-канали не отримували акредитації на пресконференцію Зеленського. Джерело «ДМ» в Офісі президента  стверджувало, що серед телеграм-каналів акредитовані були «Труха» та «Украина сейчас». Пресслужба Офісу президента у відповідь на запит «ДМ» повідомила, що на пресконференцію Зеленськогобули акредитовані два телеграм-канали — «Труха» та «Украина сейчас».